Conflictbemiddeling

Als de communicatie steeds spaak loopt of zelfs tot stilstand is gekomen spreken we van een conflict. De emoties lopen vaak hoog op. Soms spelen conflicten al jaren, soms zijn ze net ontstaan. Soms zijn er vele partijen betrokken bij het conflict. Ook de noodzaak tot het oplossen ervan kan voor beide of alle partijen verschillend zijn. Binnen een werkrelatie is er wellicht een deadline te halen. Bij een school/leerling relatie de terugkeer naar de lessen. Bij familierelaties wil men vrede bij huwelijken en begrafenissen. Buren willen zonder geluidsoverlast eens lekker slapen. Gevoelens van machteloosheid, verdriet en frustratie plegen dikwijls een aanslag op je slaapgedrag, energie en gezondheid. Soms bepalen ze zelfs jou reactie op anderen. Redenen genoeg om er aan te werken.

Het uitspreken van woorden zegt vaak niet genoeg. Omdat elk mens uniek is heeft iedereen zijn eigen manier om met de woorden (boodschap) om te gaan. Elk mens ervaart de wereld op zijn of haar manier. Er ontstaat miscommunicatie omdat jij de ander niet begrijpt of omdat jij jezelf niet begrepen voelt. Er wordt vaak aan het gevoel binnenin jouw zelf of dat van die ander voorbijgegaan. Ik leer jullie door anders te communiceren en te luisteren, dat begrip terug te vinden.

Vanuit dat begrip zoeken we gezamenlijk naar verschillende oplossingen voor het conflict. Want   het oplossen van het conflict is wat iedereen, ook al zijn we zo verschillend, uiteindelijk wilt.

Behalve mijn ervaring als coach en counseller gebruik ik ook de methode “ Geweldloze Communicatie”. Zoals in het gelijknamige boek van Michael Rosenberg.